Evento terminado

Entradas para CCCB-Som adults? Conferència de Daniel Pennac

CCCB-Som adults? Conferència de Daniel Pennac

Información adicional

CCCB-Som adults? Conferència de Daniel Pennac

Información del evento

CCCB- Som adults? Conferència de Daniel Pennac

Conversarem amb Daniel Pennac, escriptor i antic professor de secundària, sobre la relació entre la infantesa i l’edat adulta, el paper de la imaginació en l’educació i les expectatives i les promeses que acompanyen el fet de créixer. 

Créixer, fer-se adult, apareix sovint durant la infantesa sota la forma d’una amenaça, un destí fatal que suposa despertar de cop enmig de les inclemències d’allò que teòricament és la «vida real». L’assumpció de les grans responsabilitats, el pes dels deures quotidians, la desaparició sobtada de les segones possibilitats… Davant d’aquest horitzó, qui pot voler fer-se adult? El fet biològicament ineludible de fer-se gran comporta intrínsecament el pas a l’adultesa? Quin és el rol de l’educació en aquest camí de fer-se adult? Segons Pennac, cal assumir que l’escola és un bastió molt feble contra les ingerències de la publicitat i la demagògia, que no pretenen construir ciutadans lliures i crítics, sinó generar mers consumidors. Per fer-hi front, reivindica un món ple de passeurs: esperits que, en lloc de tenir recel de compartir el seu coneixement, siguin encomanadors —passadors— de la curiositat i el desig de saber als més joves. 

Cicle Som adults?

Fins no fa gaire, fer-se adult significava incorporar-se plenament al món. L’adult encarnava la promesa d’una existència autèntica, de l’emancipació i la capacitat de pensar i actuar per un mateix. Ara, sembla haver-se convertit per a molts en un moment permanentment en fuga, retardat i buidat de sentit. El procés de construir la pròpia identitat i assolir un cert grau d’independència –també econòmica– s’ha tornat més llarg, inestable i inabastable que mai. Al mateix temps, les institucions i els rituals que abans marcaven l’entrada irreversible en la vida adulta, com ara el matrimoni, l’educació, la família o la feina, estan sent radicalment redefinits. Quines són les conseqüències d’aquest col·lapse de la figura tradicional de l’adult? Com condiciona la nostra relació amb les altres edats de la vida, especialment els infants i els adolescents? Si l’escola és en gran mesura responsable del trànsit cap a la vida adulta, com afecten aquests canvis socials la funció d’educar? Quines altres maneres de ser adult podem construir avui i quin hauria de ser el paper de l’escola en aquest procés? 

Amb aquest cicle, el CCCB inicia una reflexió permanent sobre el significat i el paper de l’educació a la nostra societat, entesa, amb Hannah Arendt, com aquell moment en què decidim si estimem prou el món per assumir-ne la responsabilitat. 

dilluns 9 d'abril   Conferència de Josep M. Esquirol. La generositat de l’educació

dimarts 17 d'abril  Conferència de Judith Butler. 

dimecres 2 de maig  Conferència de Pedro Olalla. La maduresa política

dilluns 7 de maig  Conferència de Daniel Pennac. L’escola de la vida

dilluns 14 de maig     Conferència de Lynn Segal

Informació pràctica:

Preu: 3€  / Gratuït per a Amics del CCCB, aturats, carnet Docent (educació obligatòria) i jubilats amb Targeta Rosa (cal passar per taquilles del CCCB a recollir l'entrada corresponent. Disponibles sempre que hi hagi entrades a la venda)

Hi ha servei de traducció simultània

También podría interesarte...