Evento terminado

Entradas para CCCB-Som adults? Conferència de Josep M. Esquirol

CCCB-Som adults? Conferència de Josep M. Esquirol

Información adicional

CCCB-Som adults? Conferència de Josep M. Esquirol

Información del evento

CCCB-Som adults? Conferència de Josep M. Esquirol

La generositat de l’educació

«No ens han expulsat de cap paradís. Sempre n’hem estat fora.» Aquest fet incontestable és el punt de partida des del qual el filòsof Josep Maria Esquirol basteix la seva filosofia de la generositat, el corol·lari necessari d’una filosofia de la resistència. Quina educació ens prepara per viure a la intempèrie? Com assumir-ne la imperfecció i la fragilitat? 

L’actual context social i «cultural» promou una mena d’ideologia de l’il·limitat, que ve a ser l’adaptació consumista de la idea de progrés. Aquesta ideologia de l’il·limitat dóna pas, d’una banda, a la prioritat de la immediatesa en un present ja hipotecat per l’acceleració sistèmica, i, d’altra banda, a un horitzó que es vol presentar atractiu i fascinant però que, tanmateix, està mancat de tota esperança. En aquesta situació, és urgent maldar per una cultura de la forma i de la limitació creadores. L’essència de l’educació i el camí de la maduresa personal es defineixen precisament en i a partir d’aquests paràmetres.

Cicle Som adults?

Fins no fa gaire, fer-se adult significava incorporar-se plenament al món. L’adult encarnava la promesa d’una existència autèntica, de l’emancipació i la capacitat de pensar i actuar per un mateix. Ara, sembla haver-se convertit per a molts en un moment permanentment en fuga, retardat i buidat de sentit. El procés de construir la pròpia identitat i assolir un cert grau d’independència –també econòmica– s’ha tornat més llarg, inestable i inabastable que mai. Al mateix temps, les institucions i els rituals que abans marcaven l’entrada irreversible en la vida adulta, com ara el matrimoni, l’educació, la família o la feina, estan sent radicalment redefinits. Quines són les conseqüències d’aquest col·lapse de la figura tradicional de l’adult? Com condiciona la nostra relació amb les altres edats de la vida, especialment els infants i els adolescents? Si l’escola és en gran mesura responsable del trànsit cap a la vida adulta, com afecten aquests canvis socials la funció d’educar? Quines altres maneres de ser adult podem construir avui i quin hauria de ser el paper de l’escola en aquest procés? 

Amb aquest cicle, el CCCB inicia una reflexió permanent sobre el significat i el paper de l’educació a la nostra societat, entesa, amb Hannah Arendt, com aquell moment en què decidim si estimem prou el món per assumir-ne la responsabilitat. 

dilluns 9 d'abril   Conferència de Josep M. Esquirol. La generositat de l’educació

dimarts 17 d'abril  Conferència de Judith Butler. 

dimecres 2 de maig   Conferència de Pedro Olalla. La maduresa política

dilluns 7 de maig  Conferència de Daniel Pennac. L’escola de la vida

dilluns 14 de maig     Conferència de Lynn Segal

Informació pràctica:

Preu: 3€  / Gratuït per a Amics del CCCB, aturats, carnet Docent (educació obligatòria) i jubilats amb Targeta Rosa (cal passar per taquilles del CCCB a recollir l'entrada corresponent. Disponibles sempre que hi hagi entrades a la venda)

 

También podría interesarte...