Evento terminado

Entradas para CCCB-Som adults? Conferència de Judith Butler

CCCB-Som adults? Conferència de Judith Butler

Información adicional

CCCB-Som adults? Conferència de Judith Butler

Información del evento

CCCB-Som adults? Conferència de Judith Butler

Una de les aportacions crucials de l’activisme i el pensament crític feministes ha estat el desmantellament i la subversió de les identitats tradicionals i normatives. Al capdavant d’aquest moviment, la filòsofa Judith Butler ha contribuït a ampliar radicalment els marges per pensar críticament qui som i a revelar i denunciar els mecanismes hegemònics de formació de les subjectivitats. 

La pregunta per l’educació remet immediatament al «nosaltres», a la vida feta en comú, a una ètica i una política de la cohabitació i la interdependència. No vivim junts perquè volem, sinó perquè no tenim elecció. Som abocats a un món d’altres, enredats en vincles, nusos i relacions que ens precedeixen i ens igualen, i en el qual tot el que fem és inevitablement plural i recíproc. Qui som, doncs, «nosaltres»? Quina capacitat tenim per ampliar i subvertir els límits de les nostres comunitats, d’allò que és visible i digne de reconeixement? Quin paper hauria de tenir l’educació en aquest posar en qüestió constantment els horitzons de la nostra vida en comú? 

Cicle Som adults?

Fins no fa gaire, fer-se adult significava incorporar-se plenament al món. L’adult encarnava la promesa d’una existència autèntica, de l’emancipació i la capacitat de pensar i actuar per un mateix. Ara, sembla haver-se convertit per a molts en un moment permanentment en fuga, retardat i buidat de sentit. El procés de construir la pròpia identitat i assolir un cert grau d’independència –també econòmica– s’ha tornat més llarg, inestable i inabastable que mai. Al mateix temps, les institucions i els rituals que abans marcaven l’entrada irreversible en la vida adulta, com ara el matrimoni, l’educació, la família o la feina, estan sent radicalment redefinits. Quines són les conseqüències d’aquest col·lapse de la figura tradicional de l’adult? Com condiciona la nostra relació amb les altres edats de la vida, especialment els infants i els adolescents? Si l’escola és en gran mesura responsable del trànsit cap a la vida adulta, com afecten aquests canvis socials la funció d’educar? Quines altres maneres de ser adult podem construir avui i quin hauria de ser el paper de l’escola en aquest procés? 

Amb aquest cicle, el CCCB inicia una reflexió permanent sobre el significat i el paper de l’educació a la nostra societat, entesa, amb Hannah Arendt, com aquell moment en què decidim si estimem prou el món per assumir-ne la responsabilitat. 

dilluns 9 d'abril   Conferència de Josep M. Esquirol. La generositat de l’educació

dimarts 17 d'abril  Conferència de Judith Butler. 

dimecres 2 de maig   Conferència de Pedro Olalla. La maduresa política

dilluns 7 de maig  Conferència de Daniel Pennac. L’escola de la vida

dimecres 14 de maig     Conferència de Lynn Segal

Informació pràctica:

Preu: 3€  / Gratuït per a Amics del CCCB, aturats, carnet Docent (educació obligatòria) i jubilats amb Targeta Rosa (cal passar per taquilles del CCCB a recollir l'entrada corresponent. Disponibles sempre que hi hagi entrades a la venda)

Hi ha servei de traducció simultània

También podría interesarte...