Evento terminado

Entradas para Tiana Antica 2018 - "Los organos dizen chançones"

Tiana Antica 2018 - "Los organos dizen chançones"

Información adicional

Tiana Antica 2018 - "Los organos dizen chançones"

Información del evento

Guillermo Pérez, organetto

Ocasió per gaudir del repertori dels grans compositors medievals de la mà d'un especialista. Obres de Guillaume de Machaut, Johannes Ciconia, Francesco Landini i anònims del segle XIII i XIV sonaran en aquest instrument tant poc present als festivals de casa nostra. 

L'ORGANETTO.

L'orgue de mà o organetto, segons el seu estès vocable italià, apareix a Europa a mitjans del segle XII. En ple desenvolupament dels òrgans gòtics, aquest instrument de petit format va poder servir de terreny experimental per a la construcció d'òrgans de major grandària. Donada la seva lleugeresa, podia ser tocat sobre la cama del músic, la mà dreta accionant les tecles o botons mentre que l'esquerra fa anar la manxa situada a la part posterior o inferior de l'instrument. Aquesta manxa permet el control de la pressió de l'aire enriquint l'execució instrumental amb totes les possibilitats expressives pròpies dels instruments de vent: vibrato, accents, microdinàmiques ... 

Així, l'organetto tindrà un paper primordial en el desenvolupament de tots els repertoris, sacres i profans, des dels trobadors fins al començament del Renaixement. A partir d'aquest moment, l'orgue portàtil coneixerà una progressiva decadència que el portarà a la seva completa desaparició a mitjan segle XVI deixant com a llegat una incalculable representació documental i iconográfica.

También podría interesarte...